2014 November 23

“31 éve élek a zenéért, a zenével, a zene körül, és a zenéből” – Bende Zsuzsanna, az a38 vezető programszervezője

Milyen zeneipari fórumokat figyel az egyik legismertebb magyar klub zenei programokért felelős vezetője? És ki volt az első magyar női DJ? Bende Zsuzsanna, azaz A38 hajó zenei programszervezője veteránnak számít a hazai zeneiparban. Munkájában mindig a legjobbra törekszik. Az A38 színpadára még azt is megszerzi, akiért sokan csak sorban állnak. A Zeneipari Hivatal új sorozatában a Zeneipari menedzsment kurzusunk vendégelőadóit kérdezzük: olyan nőket mutatunk be, akik évek óta dolgoznak a magyar zeneiparban.

Hogyan kerültél kapcsolatba a zeneiparral? Mi vonzott benne?

office19 éves koromban lettem énekesnő. Ez tartott tíz évig, 3 különböző zenekarban. Közben párhuzamosan lehúztam 4 évet a Tilos az Á-ban pultosként, DJ-ként, így én voltam az első női DJ Magyarországon. Aztán a Zene Ünnepe segédszervezőjeként, majd Lajkó Félix menedzsmentjében töltöttem el 3 évet, ezt követően pedig 2002 óta az A38 hajó zenei programszervezőjeként dolgozom. Magyarul 31 éve élek a zenéért, a zenével, a zenéből, – mikor hogy adódik éppen. Nem volt ez szándékos, de mindig ott találtam magam, ahol történtek a dolgok.

– Találkozol-e meghökkenéssel vagy furcsálkodással a kollégák között, hogy Te mint nő látod el ezt a munkakört?
Meghökkenéssel azért nincs dolgom, ennyire már mindenki van annyire kulturált ebben a szcénában, hogy nem hökkent meg ilyesmivel, de néha találom magam olyan helyzetben, amiben kiderül elég sokat kell igyekeznem ahhoz, hogy férfitársaim elismerését a munkámmal kiváltsam. Maguk között könnyebben megy ez, – persze, hogy találkoztam ezzel a jelenséggel. De nem gond, mert nagyon igyekszem. Nem miattuk. Ilyen igyekvő fajta vagyok.

– Ütköztél – e és ha igen, milyen akadályokba a karriered elején, amiatt, mert nő vagy?
Nem amiatt ütköztem nehézségekbe a karrierem elején, mert nő vagyok. Sőt, azt is mondhatom, hogy az életben nem igazán volt ezzel problémám. Mindig egyenlő félként tekintettem magamra, így a férfiak is így tekintettek rám vissza. A munkám elején pedig egyáltalán nem is volt időm ilyesmivel foglalkozni. Van olyan persze, hogy ignorálni próbálnak, és a kompetenciaharc is elég érdekes dolgokat hozhat ki emberekből, de ez pontosan csak addig tud bántó lenni, amíg ilyen-olyan okokból nincs sikerélmény, csak munka van. Mert ilyen fázis is van. És ehhez a munkához valahogy mindenki ért. Ez nem egy tapintatos világ, és a megmérettetés mindennapos.

– Mennyire érvényesül a Te ízlésed az a38 programjainak megszervezésénél? Mi alapján döntesz egy adott fellépő mellett?
Azt gondolom, hogy elkerülhetetlen, hogy érvényesüljön, de nem vagyok egyedül, így nem egysíkú a program. Különben sem innen közelítem már meg a feladatot. Azt a biznisz nagyágyúi döntik el, kire érdemes odafigyelmi, kire nem. Ezt pedig ki lehet olvasni a szaksajtóból is. A közönség is rájuk kíváncsi. A kisebb zenekaroknál viszont nagyon számít, hogy meghallod-e, van-e benne valami jó, amitől rácuppannak a népek. És ha jól döntöttél, és a zenekarban tényleg van potenciál, akkor lehet, hogy megcsinálják a karrierjüket, és akkor persze te is büszke lehetsz egy kicsit, és pontokat gyűjthetsz a közönségnél is, ami szintén nagyon fontos. Ez egyébként tényleg szép feladat, és a hajón sok a feltörekvő zenekar, a méreténél fogva, és a lehetőségek miatt is. Természetesen mindenki a nagyobb zenekarokra utazik elsősorban, így rengeteg energia megy el arra, hogy az ember megszerezze, amit egyáltalán nem kínálnak, vagy nem túl könnyen adnak. De ezek kombinációjából áll össze a munka. Nagyon tudok örülni annak, amit elértünk, mert az jó, és működik. Persze abszolút lehetne jobb, de én ambiciózus és kitartó vagyok. A lényeg az volt, hogy működtetni tudjuk az egészet, és ebből a helyzetből lehet javítani. Döntéseimnél a minőség, a nemzetközi megítélés és eladhatóság a szentháromság.
– Mennyire vagy naprakész zeneileg?
Vannak nálam naprakészebbek. De szerencsére a családon belül. 🙂

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által akkreditált Zeneipari menedzsment képzésünk legközelebb 2016. február 23-án indul. A képzésről bővebben az alábbi videóban.