2014 August 23

Nyolc hiba, amit kerülj el, ha kezdő DJ vagy!

Urbán Andrea , elektronikus zenei szervező írása

Napjainkban a DJ-zés mondhatni trendi. A modern technikai lehetőségek adottak ahhoz, hogy bárki könnyedén gyakorolja ezt a  szakmát.

A kérdés azonban az, hogy ki az, aki valóban eredményes lesz, megismerik a nevét és 10 év múlva is DJ-ként szórakoztatja majd a közönséget, sikereket ér el, és ki az, aki akár egy két év múlva a sikertelenségtől kedvét vesztve felhagy ezzel a tevékenységgel. Tisztelet, alázat, és folyamatos tanulás: ez legyen a hitvallásod!

Az alábbiakban néhány aprónak tűnő hibát mutatok be, amit kezdő DJ-k gyakran elkövetnek.

994528_10151496323701781_119045865_n

Legyen egyéniséged!

Sok fiatal, kezdő DJ próbál a mindenki által játszott slágerekkel érvényesülni. Te lepd meg a közönséget! Találj olyan zenei világot, amely leginkább közel áll hozzád, játssz olyan zenét, amit nem hallanak mástól! Ettől fogsz érdekessé, megjegyezhetővé válni.

Kommunikálj, építsd fel magad!

Ez az egyik legfontosabb és talán az egyik legnehezebb feladat is. Úgy kell gondolnod magadra, mint egy termékre, amit el kell adni. Fontos, hogy legalább a közösségi oldalakon kommunikálj a közönségeddel.

Sokan esnek abba a hibába, hogy a privát Facebook-profiljukat keverik a DJ-alteregóval. Ez egy ideig lehet csak megoldás, a későbbiekben elengedhetetlen egy tudatosan épített Facebook-oldal és a kommunikáció is. Így könnyen elérhető, megtalálható leszel, ami fontos a közönségnek is és a promotereknek is, akik veled szeretnének dolgozni.

Ne csapd be magad és a közönséged sem!

Ugye már jó néhány esetben találkoztál olyan DJ-profillal, ahol egy tudhatóan kezdő DJ közösségi oldalát már a kezdetekkor több ezren kedvelik. Ezek a vásárolt kedvelések félrevezetnek, mert a valódi népszerűséget nem lehet ennyire egyszerűen elérni. Az emberek sem ennyire buták, pontosan tudják, hogy nem igaz az, amit mutatsz. Sokat ártasz magadnak ezzel a hamis képpel, amit később nagyon nehéz lesz majd kijavítani.

Legyen saját produktumod!

Sokan esnek abba a hibába, hogy azt gondolják, elegendő néhány helyen zenélni és ez majd hosszú távon sikerhez vezet. Ahhoz, hogy szélesebb körben ismert légy, elengedhetetlen eleinte mixek és a későbbiekben a saját zenék készítése is. Legyen Soundcloud-oldalad, amin ezeket publikálod és ezt rendszeresen oszd meg a közönségeddel!

Ne zaklass senkit kéretlen levelekkel!

Óriási hiba, mellyel saját magunknak árthatunk! Sokszor találkozom olyan kétségbeesett, rossz próbálkozásokkal, amikor kezdő művész kéretlen és rosszul megfogalmazott levelekkel bombáz ismeretlenül. Soha ne küldj kéretlen levelet ismeretlen embereknek! A kéretlen levélnek senki sem örül, főleg, ha azt általános levelezőrendszerből küldöd és mindenki látja a többi mailcímet is, ahova elküldted az üzeneted. Ezzel sokakat magadra haragíthatsz, és valószínű, hogy ezek az emberek eleve negatívan fognak megítélni téged a jövőben. Ha szeretnél hírlevélben hírt adni magadról, az egy fontos és jó dolog, de megvannak a szabályai – tanuld meg ezeket.

Tanuld meg a saját szereped!

Nem mindegy, hogy fellépéskor az este mely részében játszol. Ezt nyilván előre lebeszéled a szervezővel. Nagyon fontos, hogy az este szakaszának megfelelő zenét játssz. Sok fiatal esik abba a hibába, hogy bár warm up szerepet osztottak rá, mégis itt szeretne mindent megmutatni. A warm up egy nagyon fontos része az estének, ilyenkor kezd gyűlni a közönség és a zenével együtt emelkedik majd a hangulat. Engedd, hogy a közönség veled együtt oldódjon, s ha jól végezted a dolgod, mire átadod a pultot a következőnek, már sokan táncolnak. Ha az est közepén zenélsz, akkor pedig ne altasd a közönséged, a végén pedig vezesd le a bulit!

162888_487542316780_820644_nTanulj meg mixelni!

Ahhoz, hogy valóban jól csináld ezt a szakmát, elengedhetetlen, hogy valódi tudásod legyen és ne csak a sync gomb legyen a támaszod. A szoftveres mixelés otthon, a barátok körében elegendő, de fellépéskor kínos helyzetekbe kerülhetsz megfelelő mixelési tudás nélkül. Hogy miért is fontos ez? Képzeld el azt a helyzetet, amikor b2b szettre kérnek fel egy váratlan pillanatban! Ha nem tanultál meg mixelni és nem megfelelő a technikai tudásod, nagyon kellemetlen lesz, hogy nem tudod megoldani a helyzetet. Gyakorolj sokat! Mikor már biztos a technikai tudásod,  akkor állsz készen arra, hogy közönségnek is megmutasd magad!

Ne vállalj ingyen fellépést!

Manapság mivel rengeteg az önjelölt DJ, nagy harc folyik a fellépésekért. Ez azoknak a szervezőknek kedvez, akik minél olcsóbban, minőségi kritérium nélkül szeretnék megoldani, hogy a bárban, klubban zenei szolgáltatást nyújtsanak a közönségüknek. Mielőtt sörért és pizzáért vállalsz fellépést, gondold végig a következőket. Rengeteg órát gyakoroltál, hogy meglegyen a technikai tudásod. Rengeteg időt töltesz naponta, hetente azzal, hogy végigböngészed az aktuális megjelenéseket, hogy uptodate légy. Sok-százezer forintot költöttél arra, hogy zenét vásárolj. Az adott helyen minőségi szolgáltatást nyújtasz, ami a hely nívóját növeli. Gondolkodj el rajta: valóban egy sört és egy pizzát ér a munkád? Adj értéket annak, amit csinálsz és jegyezd meg: semmi sincs ingyen!

Kattints ide és iratkozz fel ITT és minden pénteken küldünk neked egy magyar nyelvű zeneipari cikket, amit a Zeneipari Hivatal kurzusvezetői kizárólag a hírlevelolvasóinknak írnak!

Ha az cikket olvasva számtalan kérdésed merült fel, talán érdemes beiratkoznod az ElectriCity – Elektronikus zenei menedzsment kurzusra. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által akkreditált képzés legközelebb 2015. október 19-én indul. Bővebb információ az alábbi kurzuskatalógusban.