2017 January 29

“Rengeteg lehetőségünk van kapcsolatokat kiépíteni, szakmai gyakorlatokra menni” – a Zeneipari menedzsment képzésről Dézsi Bettina

“…úgy gondolom, azokat a dolgokat, amiket egy iskolapad mögül meg lehet tanulni a zeneiparban való érvényesülésről, azt nekünk lehetőségünk van elsajátítani” – Dézsi Betti a Budapesti Corvinus Egyetem befejezése után iratkozott be a Zeneipari menedzsment kurzusra. Megosztja velünk a tapasztalatait.

Amikor jelentkeztem a képzésre, azt hiszem kifejezetten fogalmatlan voltam úgy általában a zeneiparral kapcsolatban. Közvetlenül az egyetem befejezése után jöttem, éles váltás volt a sok közgazdászok között eltöltött év után.

A zeneiparban csupán néhány embert ismertem korábban, leginkább tőlük kaptam az iránymutatást, hogy érdemes lenne beiratkoznom egy ilyen képzésre, ha valóban el akarok érni valamit. Így jutottam el a Zeneipari Hivatalba, ahol nem igazán tudtam, mi fog velem történni, hogyan fogom magam érezni, mivel például sem zenész hátterem, sem tartósabb iparági tapasztalatom nem volt. Pontosabban éppen annyi volt, hogy világosan lássam, ez a képzés egy egyértelmű és direkt módja annak, hogy megtegyem az első lépést a zeneiparba való bekapcsolódás irányába, aztán hogy ebből mi lesz később, majd meglátjuk.Betti_1

Azóta eltelt közel egy év és úgy gondolom, azokat a dolgokat, amiket egy iskolapad mögül meg lehet tanulni a zeneiparban való érvényesülésről, azt nekünk lehetőségünk van elsajátítani. Az előadásokon túl minden héten elmegyünk terepre is, hogy a helyi szereplőket és intézményeket testközelből is láthassuk. Ekkor ők mesélnek arról, mivel foglalkoznak és nekünk is lehetőségünk van bármire rákérdezni.

A ZH-s csomag nagyon fontos része még az is, hogy igyekszünk minden olyan fontos zeneipari eseményre elmenni, ami Budapesten illetve elérhető közelségben zajlik (Music Hungary, Waves Vienna, BUSH). Kicsi ez a közeg és mi tényleg próbálunk mindenhol ott lenni, ezért már egészen az elejétől fogva úgy éreztem, könnyen az iparági közösség részévé lehet válni.

Nem csak az iskolaszerű oktatás által fejlődünk tehát, hiszen rengeteg lehetőségünk van kapcsolatokat kiépíteni, szakmai gyakorlatokra menni. Akinek be kell, hogy mutassanak ebben a szakmában, azzal nagy eséllyel kezet tudunk rázni.

Szóval minden lehetőség adott, hogy felkészítsük és bemutassuk magunkat, s amint ez megtörténik, attól kezdve viszont csakis rajtunk, a saját kitartásunkon és erőfeszítéseinken múlik, hogy mire tudunk jutni. Ezért érzem az egészet biztonságosabbnak, mint amilyennek kívülről tűnik. Mert azt hiszem, nekünk már nem kell az érvényesüléshez a vakszerencsére, vagy arra várnunk, hogy jó időben jó helyen legyünk.

Visszagondolva furán hangzik, de az egyik legmeglepőbb hozadéka a ZH-s tanulmányaimnak az itt megismert közösség volt. Nagyon sokféle háttérrel és személyiséggel jöttek ide emberek, ami alapján korántsem volt egyértelmű, hogy egy összetartó csapattá válunk, az viszont, hogy mindenkit ugyanaz a közös szenvedély hozott ide, mégis nagyon erős kapcsolódási pont volt. Éppen amiatt, hogy ennyire másfélék vagyunk, tudunk nagyon sokat tanulni egymástól, nem csak azoktól, akikkel együtt kezdtem, hanem mindazoktól, akik vissza-visszajárnak a ZH-s eseményekre, szakmai gyakorlatokra.

Jelenleg az iskola által megismert közeg meglepően fontos szeletét köti le az időmnek, gondolataimnak, pedig előtte sem voltam az a lazsálós típus. Még ugyan hátra van néhány hónap a képzésből, de biztos vagyok benne, hogy ez később sem lesz ez másképp.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által akkreditált Zeneipari menedzsment kurzusunk legközelebb 2017. március 21-én indul. A képzésről bővebben az alábbi videóban.