2014 November 02

Öt külföldi zeneipari konferencia, amin ott kell lenned, ha nemzetközi karriert akarsz!

Turnéra készülsz Európban? Részt szeretnél venni a Eurosonic Fesztiválon vagy a jövő évi WOMEX-en, de még sosem voltál nagy nemzetközi zeneipari konferencián? A Zeneipari menedzsment oktatói a Zeneipari Hivatal blogján egy-egy kapcsolódó témát járnak körül: ezúttal Morcz Fruzsina mutatja be a magyar zenészek és zeneipari szereplők számára legfontosabb nemzetközi zeneipari konferenciákat.

Morcz Fruzsina, a Zeneipari menedzsment kurzus vezetőjének írása

Ha valóban nagyban akarsz játszani és szeretnél komoly nemzetközi zenei karriert építeni, érdemes elkezdened körülnézni azokon a külföldi zeneipari vásárokon, ahol azok a külföldi klubvezetők, promoterek, fesztiválszervezők, zenei kiadók vagy zeneipari szakértők vesznek részt, akik nemzetközi szinten is számítanak; azok, akiknek az ismeretsége egy ugródeszka lehet egy sikeres, jól felépíthető külföldi zenei karrierhez.

Az, hogy ma egyre többen a Spotify-on hallgatnak zenét vagy az, hogy torrentről számtalan zene letölthető vagy az, hogy az iPhone-on iTunes található, nem magyar talámány, hanem egy külföldi fejlesztés, ami azt bizonyítja, bizony a magyar zeneipar alakulásába is beleszólnak az Egyesült Államokban vagy éppen Svédországban kitalált zenei újítások.

1401161218_ArturLazar_Oosterpoort_IMG_9348_Print-560x373

Ezért is elengedhetetlen az, hogy mint magyar zeneipari szereplő, figyeld a külföldi piaci újításokat, szereplőket, történéseket, konferenciákat, évközben pedig, amennyiben elmulasztasz egy ilyen eseményt, inspirálódj és tanulj a lezajlott, online megnézhető kerekasztalbeszélgetésekből és előadásokból, amit a zeneipari konferenciák közzétesznek az esemény után.

Azonban azt fontos leszögezni: karriert építeni pénz. Hirdetéseket venni, utazást finanszírozni, hangszert vásárolni, benzinköltségeket fizetni sikertelen koncertek esetén is… Ezért is fontos, hogy azt a kevés, rendelkezésre álló pénzt valóban jól osszd be. Zene(kar)i stratégia és lelki feltöltődés: két olyan elem, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy évek múlva is lelkesen menj fel a színpadra és lásd a produkciód jövőjét.

A stratégia részeként, ha tényleg komoly külföldi megjelenéseket tervezel, szerepelnie kell egy nemzetközi zeneipari konferenciának, hiszen az itt megszerzett ismeretségekre, szakmai visszhangra, kontaktokra könnyebb és célszerű támaszkodni, mikor koncerteket, fesztiválfellépéseket vagy online jelenlétet tervezel, ugyanakkor az inspirálódás, a lelki feltöltődés eszköze és helyszíne is egy ilyen esemény, látva és hallva, hogyan (milyen pozitívan!) lehet még a zeneiparról gondolkodni, tudni, a nemzetközi helyzet mennyiben hasonló vagy jobb, mint a hazai vagy szembesülni, igenis vannak még – nem is kevesen – Európában olyanok, akik az egész életüket a zenére és/vagy a zeneiparra tették fel.

A nagyobb zeneipari konferenciák egymást követik az évben. Érdemes már most nekifogni a tervezésnek, ha jövő nyáron vagy ősszel külföldön szeretnél játszani, valóban referenciaértékű, jelentős és ismert helyeken, eseményeken és ehhez az ismeretségeket vagy a kontaktok kigyűjtésére szolgáló dokumentumok begyűjtését egy nagy, nemzetközi zeneipari konferencián tervezed. Rögtön az év elején el is kezdhetsz készülni.

1. zeneipari konferencia – 2015. január: Eurosonic

Minden évben januárban rendezik meg az egyik legfontosabb – ha nem a legfontosabb – európai zeneipari konferenciát és showcase-fesztivált, a Eurosonic Noorderslagot. Az 1986 óta működő eseményen több ezer zeneipari szakértő, zenekedvelő vesz részt. A Eurosonic a legnagyobb európai könnyűzenei konferencia és showcase fesztivál, az európai South By Southwest-nek is tekinthető.

A hollandiai Groningbenben szervezett Eurosonic évi egyszeri esemény, a legközelebbi konferenciát 2015. január 14-17. között tartják. December 12-ig még kedvezményesebben, 315 euroért lehet regisztrálni. Az elsőre rémísztőnek tűnő összeg, amennyiben valaki alaposan előkészül a részvételre és a helyszínen valóban él a lehetőségekkel, sokszorosan megtérül egy éven belül.

Több mint 3000 szakmai résztvevő és 35000 fesztivállátogató mulatja, konzultálja végig ezt az intenzítv három napot. Olyan zeneipari szervezetek, cégek is képviseltetik magukat, mint a Shazam, a Deezer, a Spotify, a YouTube/Google; számtalan zeneipari kerekasztal, előadás, showcase koncert várható. Évente egy-egy delegált magyar előadó showcase koncert formájában mutatkozhat be: 2015 januárjában ez a megtiszteltetés a Szabó Balázs Bandájnak jutott.

2. zeneipari konferencia – 2015. március: ILMC

Az időbeli sorrendet követve a második zeneipari konferencia, amit magyar szemmel is érdemes figyelni, a 2015. március 6-8. között tartandó ILMC, azaz az International Live Music Conference. Ahogy a neve is mutatja, ez egy zeneipari szegmens, az élőzenei iparág évente tartott zeneipari konferenciája. A 2000-ben, a Roskilde Fesztiválon történt tragédia után (kilenc rajongó halt meg a Pearl Jam-koncert alatt), a fesztivált követő ILMC-n tartottak szakmai kerekasztalt és panelt a szektorban dolgozó tömegirányítási szakemberek, fesztiválszervezők, hogy a kültéren tartott zenei események számára kidolgozzanak egy magasabb biztonsági sztenderdeket megkívánó tömegirányítási rendszert. Ez az közös szakmai munka pontosan tükrözi az ILMC zeneipari konferenciák között betöltött helyét és szerepét.

Showsec-at-ILMC-March-2012-30

Az ILMC-n járva meglepődhetünk annak közvetlenségén. A falakon fényképpel ellátott profilok – hogy megismerjük a többi résztvevőt arcról – illetve a konferencián könnyen előfordulhat, hogy a Motorhead menedzsere ül le mellénk ebédszünetben (ahogy történt ez jelen sorok írójával), egy ötven fős teremben ülünk együtt a Glastonbury Fesztivál alapítójával, Michael Eavissel vagy a kerekasztal alatt kialakuló heves szakmai vitához a nézők közül egyszercsak hozzászól a világhírű koncertszervező ügynökség, a The Agency Group pénzügyi igazgatója (szintén saját élmények).

Az ILMC konferencia, szemben például a már-már monumentális Eurosonic-kal, nagyon közvetlen, mondhatni családias, ami elsőre sokkoló élmény, pláne, ha arra gondolunk, nemzetközi szintén mekkora zeneipari játékosok vesznek részt rajta. Az ILMC adatai szerint a konferencián az élőzenei szektor összes, valóban meghatározó szereplője részt vesz a Live Nationtól az Academy Music Groupon át a Primary Talentig. Szakmákat tekintve a legnagyobb többségben promóterek érkeznek, de a jegyértékesítők és a zenei helyszínek képviselői is szép számban feltűnnek az ILMC-n.

Idén először egy zseniális és példamutató gesztust is gyakorol az ILMC: ösztöndíjlehetőséget hirdettek olyan, az ILMC-n eddig még sosem járt fiatal élőzeneipari szakemberek számára, akiknek a belépő kifizetése, tekintettel a még kis és induló vállalkozásukra, gondot jelentene. Az itt megtekinthető kiírásra 2015. január végéig várják a pályázatokat a honlapjukról letölthető pályázati lapon.

3. zeneipari konferencia – 2015. március: South By Southwest (SXSW)

A Magyarországon talán legtöbbet emlegetett amerikai zeneipari konferencia, a South By Soutwest (SXSW) 2015. március 17-22. között lesz Austinban. Az idei, 2014-es SXSW-nek egy különleges magyar vonatkozása volt: a konferencia trailerének zenéjét a fiatal magyar zenekar, a South By Southwestet kétszer is megjárt zenekar, az Ivan & The Parazol biztosította. Ez a különleges és azt mondhatjuk, igen különleges kiválasztás inspiráció lehet bármelyik, külföldi karrierre áhítózó, tudatos magyar zenekarnak: egy magyar zenekar dala lehet olyan értékű és izgalmas egy amerikai fül számára is, hogy azt válassza a saját trailerébe (ahogy ez történt már több magyar előadóval, többek közt Yonderboi esetében is).

Az SXSW a zeneipari konferenciák egyik legnagyobbika és az iparág számára is fontos, ezért nem ritka, hogy Lady Gaga vagy éppen Jared Leto ül az előadói asztal mögött vagy a helyi vörös szőnyegen Dave Grolhl sétál be.

A konferencián részt vett már a Volkova Sisters vagy a Kistehén Tánczenekar is, aminek egy amerikai turné lett az eredménye, illetve egy nagyon speciális, idehaza egyedülálló turnéblog, minden turnémenedzsent iránt érdeklődő pályakezdőnek must-have.

A jövő évi programok már fenn vannak a konferencia oldalán, lehet csemegézni és elhülni, ki mindenki megismerhető és meghallgatható a filmfesztiválként is működő SXSW hat, a zenére szánt konferencianapján.

Mielőtt lebeszélnéd magad a cikk tovább olvasásáról, tudván, hogy erre most biztosan nincs neked vagy a zenekarodnak/előadódnak pénze, gyorsan írom: ezek a konferenciák azért is csodálatosak, mert évközben is elérhető cikkeket, újságokat (az ILMC esetében ez az IQ magazin) vagy YouTube-on elérhető egyórás, az előző évi konferencia kerekasztalbeszélgetéseiről készült egyórás videókat nézhetsz (mint például az innen elérhető Lady Gaga-beszélgetés), azaz tájékozódhatsz, növelheted a tudásod (és így a munkád sikerét és hatékonyságát és ezen keresztül a bevételeid)és felkészülhetsz egy következő évi konferenciára.

4. zeneipari konferencia – 2015. október: Amsterdam Dance Event (ADE)

Mivel a Zeneipari Hivatal ElectrICity kurzusán elektronikus zenei menedzsmentet is lehet tanulni, nem maradhat ki az ADE, azaz az Amsterdam Dance Event sem.

Ez konferencia és fesztivál a külföldi karrierre vágyó DJ-k, illetve az ő életüket koordináló zeneipari szereplők – többek között elektronikus zenei promoterek, fesztiválszervezők, helyszíntulajdonosok, menedzserek, kiadók – számára kihagyhatatlan konferencia és szakmai vásár.

Az ADE-t 1996 óta rendezik meg, nem véletlenül Amszterdamban: a hollandok igen sokat tettek azért, hogy felkerüljenek a nemzetközi elektronikai térképre. Hatalmas zeneipari vásárról beszélünk: 800 fellépő, 52 klub és a napközbeni konferencián 3000 elektronikus zeneiparban érdekelt zeneipari szereplő vesz részt. A konferenciára, ha időben észbe kapunk, már 315 euróért lehet bejutni – és ha felkészülten és okos stratégiával indulunk, akkor, talán felesleges is hangsúlyozni, de rövid időn többszörösen megtérül a befektetett összeg.

5. zeneipari konferencia – 2015. október: WOMEX

A dátum miatti kényszer és a késleltés miatt a legvégére hagytam a magyarok számára jövőre legfontosabb zeneipari konferenciát, a WOMEX-et, amit 2015. október 21-25. között szerveznek Budapesten.

p01kgr2y

A konferencia rendezési jogát a magát a WOMEX-en hosszú évek óta képviselő Hangvető nyerte el, partnerségben a Művészetek Palotájával és a Millenáris Teátrummal. Ez egy hatalmas lehetőség a hazai zeneipari szereplők számára: több mint kétezer zeneipari szereplő érkezik majd Magyarországra és tartózkodik Budapesten legalább három napon át.

Korábban sosem rendeztek Közép-Kelet Európában WOMEX-et, ezért a hazai esemény jelentősége megkérdőjelezhetetlen.

A WOMEX a zeneipari konferenciák egyik csúcsa, programjai jól szervezettek, kommunikációja profi. A főleg világ- és népzenére szakosodott zeneipari konferencia és szakvásár a legfontosabb zeneipari esemény minden olyan zeneipari szereplő részére, aki valóban exportképesnek érzi saját világzenei- vagy folk produkcióját.

A WOMEX-en is zajlanak showcase – azaz a zeneipari szereplők előtt tartott bemutatkozó – koncertek és rengeteg márka állít kis standot, ahol az adott márka képviselői is jelen vannak, prospektusokkal, kiadványokkal egyéb rendhagyó termékekkel mutatkoznak be.

womex02-2758-b650x410

A konferencián napközben nemcsak számtalan előadás, kerekasztalbeszélgtés, one-to-one meeting vagy éppen filmvetítés zajlik, hanem a kiállító zeneipari márkák standjainál is találkozók vannak. Olyan világzenében meghatározó brandek vonulnak ki a WOMEX-re, mint a Piranha vagy a Songlines. A környezet is mindig inspiráló: 2010-ben a kiállítótér közepén egy füves teret építettek fel, amit imádtak a résztvevők rendeltetésszerűen – azaz találkozásokra, pihenésre – használni (lásd mellékelt kép).

Végezetül három tanács a nemzetközi konferenciákon való részvételhez.

1. tanács: A fent bemutatott konferenciák kapcsán egyetlen fontos, mindegyikre vonatkozó közös tanácsom van –  sose indulj el felkészületlenül!

2. tanács: készülj fel! Nagyon fontos, hogy előre tudd, milyen teendők várnak rád a konferenciát megelőzően, mert bizony a felkészülés hamarabb elindul, mint a konferencia maga. A felkészülés különösen fontos, akkor pláne, ha nem zenészként, hanem zeneipari szereplőként veszel részt egy ilyen rendezvényen!

3. tanács: készíts promóanyagokat! A sikered egyik záloga és a konferenciabelépőre költött pénzed megtérülésének egyik feltétele lehet az, ha tudod, milyen helyzetek várhatóak egy-egy zeneipari konferencián; milyen elvárások, helyszíni jelentét szükséges, mit kell előre, még itthon elkészíts, illetve hogyan tervezd az utazási és a helyszíni költségeid.

Több, gyakorló zeneipari szakértők és szervezők által írt, magyar nyelven szakirodalmat is használunk az Access All Areas kurzuson. Ha valóban felkészülten akarsz részt venni egy ilyen eseményen, az Access All Areas kurzus a te képzésed!

 A képzésről bővebben az alábbi videóban!