2016 January 25

Sztárokkal egy asztalnál – gyakorlati tanácsok DJ-hostinghoz

Partit szervezel, de elkelne egy kis segítség? Tudod, miről beszélgess a külföldi DJ-vel a vacsora alatt? Milyen szállást szerezz neki? A lassan tíz éve elektronikus partiszervezőként dolgozó Turza Tamás, ElectriCity képzésünk vezetője ad néhány tippet.

A szakma legszebb és legizgalmasabb pillanatai közé tartozik, amikor hosszú hetek munkája után eljön a nagy nap, és az ember elindul a külföldi sztárfellépőért a reptérre vagy a pályaudvarra, ahogy ehhez legutolsó cikkünkben adtunk is egy pár gyakorlati tanácsot (a cikk ide kattintva olvasható).

Az este viszont nem ér véget azzal, hogy beérünk a városba rég áhított sztárfellépőnkkel, sőt: az este igazán csak ott kezdődik, és a lehetőségek köre, hogy jó – vagy éppen rossz – benyomást tegyünk főhősünkre, itt kezd csak el tágulni.

Nézzük, hogy milyen szemlélettel érdemes belevágni a vendéglátás különféle fázisaiba ahhoz, hogy külföldre, valamint az ügynökséghez csupa jó hír jusson vissza rólunk, és szívesen dolgozzanak velünk mások is.

  1. A szálloda

DJ-Stock-PhotoA hely, ahol a zenész talán a legkevesebb időt fogja tölteni a tartózkodása alatt és mégis hálásabban fog gondolni rád, mint bármi egyébért, ha eltalálod az igényeit. Ami egy zenész esetében nem nagy: általában legyen tágas a szoba és kényelmes méretű az ágy (ezért egy főre általában egy dupla szoba bőven megfelel), legyen távol a lifttől (egy apróság, de ha éjjel játszol mint DJ, nappal alszol, akkor ki akar jövés-menésre és liftzúgásra aludni?), és legyen nemdohányzó (vagy dohányzó, bár a nemzetközi trendek szerint inkább az előző érvényesül lassan minden esetben). Minden egyéb már rongyrázás, és nem járul hozzá egy átlag klubfellépő showjának javításához.

Persze vannak azért még egyéb figyelembe veendő területek: például legyen a szállás sétatávolságra a klubtól, hiszen úgy könnyebb hazajutni éjjel, vagy ha a klub a külvárosban van, legyen a szálloda inkább a belvárosban (ha már úgy is taxizni kell), hogy nappal a korzó közel legyen.

Alapvető szabály, hogy egy átlag klub-lemezlovasnak általában sokkal fontosabb a nyugalom és a kényelmes, csendes pihenés, mint a fényűzés, ezért érdemes a szerződésben lévő 5*-ot is lealkudni 4*ra, bele fog menni az ügynök – persze egy fellépő elkapatásában a határ a csillagos ég, és persze a pénztárca.

2. A vacsora

„No fast food please!” – szól a legtöbb hospitality rider, amint a fellépő-vacsoráról van szó. Ebből már jó eséllyel leszűrhető, hogy milyen bánásmódnak teszik ki a fellépőket bizonyos országokban, ha olcsó vacsoráról van szó. A lényeg márpedig ennek ellenére sem az, hogy feltétlen a Gundelbe vágyna a fellépő, csupán egy jót és egészségeset szeretne enni, hogy teli gyomorral vágjon neki az embert próbáló estének.

Slice of deep dish sausage and pepperoni pizza in a pizza pan

Érdemes belegondolni: ha a heted felét átrepülöd, és csak napi egyszer ehetsz valamit, ami nem reptéri kaja, akkor biztosan egészséges, laktató és teljesértékű vacsorára vágysz. Ugyanezen az elven elindulva: ha napi szinten utazol, egy idő után a nemzetközi konyha unalmassá, a nemzetek konyhája viszont érdekessé válik.

A legtöbb fellépő nyitott és érdeklődő annak a nemzetnek a konyhája iránt, amely vendégül látja, nem szabad tehát félni attól, hogy egy hazai szinten is frankó magyar fogásokat szállító helyen lásd vendégül – hidd el, a legtöbben hálásak lesznek érte.

Étrend sem kizáró ok ilyenkor; számos vegetariánus vendégnek egy jó főzelékezés nagyobb ajándék szett előtt, mint a legkomolyabb francia salátabár – sőt, ha tudsz olyan helyet, ahová a barátaiddal jártok évek óta, ne legyen kizáró ok, hogy nem fényes palotában van, és nem főpincér hozza búra alatt a fácánt: a jó hangulat, a finom ételek és a közvetlenség a fellépőt is ugyanolyan oldott állapotba hozza majd, mint titeket – érdemes kísérletezni ezzel, a dolog meghálálja magát.

3. A társaság

Sarkalatos pontja az estének, hogy kivel viszed el vacsorázni a fellépőt – a plusz társaság ugyanannyit lendíthet is a hangulaton, mint amennyit ronthat, érdemes tehát jól választani. Az alapvető kiindulási pont a szerződésben – tehát hogy ne hozz magaddal senkit, egyedül vedd fel és lásd vendégül a fellépőt – nem mindig jó.

03TABLE-articleLargeSenki nem várja el tőled, hogy ketten, kínos csendben költsétek el a szett előtti vacsorát, és ha nemzetközi nyelven jól kommunikáló, szellemes, kellemes társasággal érkezel a vacsorához, szinte biztos, hogy emelni fogod az este fényét a fellépő számára.

A kulcsfigura ebben mindig a sztár kell, hogy legyen. Ha csendes, visszahúzódó típus, vagy csak látod rajta, hogy inkább csendben töltené az estét az asztal mellett, akkor a legharsányabb, legviccesebb haverod sem lesz más a számára, mint egy idegesítő, hangos bohóc.

Az persze ezekben a helyzetekben is evidens, hogy magára nem hagyhatod a zenészt – ülj mellette csendben, udvariasan, sőt, akár jelezheted is felé, hogy nem kell úgy éreznie, elvárod a kötelező bájcsevejt. Hidd el, hálás lesz hogy van mellette valaki, akitől kérdezhet, ha a kedve úgy kívánja, és aki segít neki mondjuk ételt választani, de nem kell a szociális tolakodással bajlódni.

Abban az esetben, ha a fellépő nyitott a társaságra, és van is olyan társaságod, aki el tudja szórakoztatni – ne feledd: ez nem szabad, hogy az a haverod legyen, aki vacsora közben akarja vele dedikáltatni a lemezgyűjteményét, vagy az a barátnőd, aki szerint „ez a DJ olyan cuki” – persze jöhet a mindent bele.

Egy valamit tanácsos szem előtt tartani: a DJ életének legnagyobb része a zenéről szól, és ahogy egy áccsal sem a legújabb tetőszerkezetről beszélsz vacsora közben, vagy egy autószerelővel a gumicseréről, úgy a fellépő is valószínűleg szívesebben hall új dolgokról: az országodról, a városodról, a kultúrádról.

És persze ne feledd az aranyszabályt: úriember az, aki folyamatosan a körülötte lévők elégedettségét tartja szem előtt!

A fentiek csupán pár alapelv ahhoz, hogy egy lépéssel közelebb kerülj a jó hangulatú, sikeres estéhez, ha már eljutottál oda, hogy saját estet szervezel, saját külföldi bookinggal. És hogy az odavezető út hogy néz ki? Megtanítjuk neked a Zeneipari Hivatalban!

A következő tizenegyhetes ElectriCity kurzusunk 2016. október 10-én, hétfőn indul. A kurzusról bővebben az alábbi kurzuskatalógusban. Az ElectriCity kurzus nyílt napja szeptember 19-én, hétfőn 18 órától lesz, jelentkezni az info@zeneiparihivatal.hu címen lehet.