2017 March 07

“Ez a fajta mentorálás iskolarendszerben egyedülálló” – a Zeneipari menedzsment képzésről Beleznai Kinga

“A Zeneipari Hivatalban töltött idő alatt megtanultam, hogy rengeteg minden a gyakorlatban derül ki, ugyanakkor nagyon fontos a megfelelő elméleti háttér elsajátítása, mert felkészületlenül odamenni valahova nem csak amatőr, de elkerülhető is és ehhez az iskola minden eszközt biztosít.” Kinga volt szakmai gyakorlaton a Mongooz And The Magnetnél, a Sziget fesztiválon, A Kutya Vacsorája zenekarnál – jelenleg pedig a I’m with the Monkey zenekarért felel. A Zeneipari menedzsment kurzuson szerzett tapasztalatairól írt nekünk.

Teljesen véletlenül talált rám a képzés, amikor egyszer egy társaságba keveredtem egy volt ZH-s diákkal. Mesélt a Zeneipari Hivatal Zeneipari menedzsment kurzusáról, amire az első reakcióm az volt, hogy ma Magyarországon lehet ilyet tanulni

14980670_1131235823620352_3732645143844659534_n
Kinga (a képen szemben középen) a Zeneipari Hivatal Meet & Greet rendezvényén

Azonnal utánanéztem, a profin felépített honlap, a részletes kurzusleírások és a diákvélemények azonnal meggyőztek, hogy el kell mennem a nyílt napra. A „miniképzés”, amelyet a nyílt nap keretében kaptunk, adta meg a végső lökést, hogy turizmus-vendéglátás szakos egyetemi tanulmányaim mellett részletesebben el kezdjek foglalkozni a zeneipar hátterével.

Korábbi rendezvényes tapasztalattal rendelkező diákként érkeztem a kurzusra, így volt a fejemben egy elképzelés a zenei rendezvényekről, fesztiválokról, menedzsmentről, marketingről. Arra kellett rádöbbenem, hogy a tizedét sem fedi a korábban elsajátított tudás és bizony van még mit tanulni bőven, ehhez pedig elengedhetetlen a szakirodalom olvasása.

Rengeteg tananyag a rendelkezésünkre áll, akár az iskolai könyvtárban, digitálisan, magyarul, angolul, prezentációk és hanganyag formájában is, az előadók pedig egyenesen a szakmából érkeznek.

Az iskola és a képzés egyik legnagyobb erősségének tartom Morcz Fruzsival, a kurzusvezetővel történő személyes konzultációkat. Az a fajta mentorálás, ahogy terelget bennünket a személyes szakmai útunkon, közösen kitalálva, hogy mi lenne a számunka legmegfelelőbb szakmai gyakorlat, iskolarendszerben egészen egyedülálló. Jó érzés olyan helyen tanulni, ahol teret adnak az ötleteknek, segítenek és tanácsokkal látnak el.

14448910_1091212514289350_3295788229860390_n
Kinga és a többi ZH-diák Bécsben, a Waves Viennán

Az elméleti oktatást kiegészítő terepbejárások közül hogy csak néhányat említsek: A38, Akvárium Klub, Tom-Tom Records, Magneoton, Sziget Produkciós Iroda, Budapest Park és még sok más hely, ahol fogadtak bennünket és megtudhattuk, hogy működik egy-egy zeneipari vállalkozás.

Az iskolai kirándulások alkalmával eljutottunk Egerbe a Music Hungary konferenciára, Bécsbe a Waves Vienna Music Festival & Conference-re, ahol külföldi szakemberek előadásait hallgattuk szakmáról és zeneiparról.

Szintén iskolai keretek között tudtunk részt venni a Tankcsapda sajtótájékoztatóján, de a Zeneipari Hivatal Meet & Greet szakmai estje is nagyon inspiráló, ahogy a diákok saját szakmai tapasztalatokról számolnak be, örülünk a másik sikerének.

Az iskola kapcsolatrendszerének köszönhetően több szakmai gyakorlatot is tudtam teljesíteni a képzés ideje alatt, amelyek nem csak nagyon hasznosak voltak, de a gyakorlatban kamatoztathattam a megszerzett elméleti tudást.

A képzés kezdetét követő néhány hónap elteltével a pécsi Mongooz & the Magnet zenekar mellett szerezhettem élőzenei fellépéssel és turnézással kapcsolatos tapasztalatot, mint menedzserasszisztens – többek között bepillantást nyerhettem a Nagy-Szín-Pad tehetségmutató kulisszái mögé is.

kingaA nyár egyik legnagyobb zenei szabadtéri eseménye jelentette a fesztivál gyakorlatomat, több ZH-s diákkal a Sziget Fesztiválon dolgozhattunk az Európa Színpadnál, Náray Márton színpadmester vezetésével. Zenekari babysitterként a fellépő zenekarokért voltunk felelősek, ami az egyik legösszetettebb feladat volt, sok ad-hoc jellegű dolgot kellett megoldani, gyorsan, hatékonyan reagálni egy-egy szituációra. Hatalmas élmény volt, egy olyan társaság került az iskolából a Szigetre, akikkel nem csak élmény volt együtt dolgozni, de megkönnyítettük egymás munkáját, számíthattunk a másikra, igazi csapatként működtünk egész héten. Utólag egyáltalán nem bánom a kevés alvást, a rengeteg pozitív élmény kárpótolt.

A Sziget után több kisebb zenekar is megkeresett, hogy vállalnám-e a menedzsmentjüket, mert hallottak róla, hogy itt ilyen képzés folyik vagy olvasták az anyagomat a szakmai gyakorlatos kiajánlóban.

Sajnos idő hiányában nemet kellett mondanom, ugyanakkor egészen hihetetlen volt, hogy rövid idő alatt mennyire sok lehetőséget kaptam, amit a sulinak köszönhetek.

Azért is nagyon jó itt tanulni, mert emberek úgy találhatnak egymásra, hogy abból akár jövőbeli közös munka, együttműködés is kiforrhatja magát. Így adódott velem is, Tóth Áron Gergely, volt kurzushallgató, keresett asszisztenst A Kutya Vacsorája zenekarban maga mellé, így az ő munkáját is segíthettem szakmai gyakorlat keretében.

Büszke vagyok rá, hogy az ősszel, első alkalommal megrendezésre kerülő Budapest Showcase Hub zenei konferencián és fesztiválon dolgozhattam több helyszínen csoporttársaimmal, Kulcsár Andrea és Pásztor Szabolcs (szintén volt ZH-s diák) koordinálása mellett.

A Zeneipari Hivatalban töltött idő alatt megtanultam, hogy rengeteg minden a gyakorlatban derül ki, ugyanakkor nagyon fontos a megfelelő elméleti háttér elsajátítása, mert felkészületlenül odamenni valahova nem csak amatőr, de elkerülhető is és ehhez az iskola minden eszközt biztosít.

Megfelelő odafigyeléssel és alázattal mindenkitől lehet valamit tanulni, ami a későbbiekben a saját szakmai útunk és fejlődésünk során is hasznos lehet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által akkreditált Zeneipari menedzsment kurzusunk legközelebb 2017. március 21-én indul. A képzésről bővebben az alábbi videóban.