2018 September 09

“Ha nincs lexikális tudásod, nem feltétlenül te leszel az az ember aki felkelti az érdeklődést egy állásinterjún” – a Zeneipari menedzsment képzésről Pintér Virág végzős

“A Zeneipari Hivatalban szerzett tudás nélkül nem dolgozhatnék most Magyarország legnagyobb független kiadójánál és nem alakult volna ki ilyen gyorsan a szakmai szemléletem” – írja Virág, aki a Gold Record lemezkiadónál helyezkedett el nem sokkal a kurzus indulása után. Mit tapasztalt a képzés egy éve alatt? Elmondja most.

Az elsődleges motivációm, mikor jelentkeztem a Zeneipari Hivatalba, az volt, hogy magabiztos tudást és gyakorlati tapasztalatot szerezek a szakmába való belépésem előtt. Nem szerettem volna részben informálatlan kezdőként állásokra jelentkezni, hiszen az ilyet megjegyzik – amellett, hogy fel sem vettek volna.

Mindig is érdekelt a zeneipar és mindig is rengeteget olvastam, azonban azt gondolom, ha nem dolgozol évek óta aktívan a szakmában vagy ha nincs lexikális tudásod, ami azonnal szembetűnő, nem feltétlenül te leszel az az ember aki felkelti az érdeklődést egy állásinterjún, illetve a későbbi szamárlétrához is elengedhetetlen a naprakészség.

Már rögtön a képzés elején szinte sokkhatással járt, hogy iszonyatos mennyiségű tudáshalmazhoz férhettünk hozzá. A könyvtár tele ritka szakmai könyvekkel, melyekből a lényeget olvasmányként magyarul rögtön meg is kaptuk.

A tematikát tekintve először a szakmákat tisztáztuk, pozícionáltuk, hogy pontosan miből tevődik össze a zeneipar, majd lépcsőről lépcsőre tovább boncogattuk az elemeket a 360 fokos kiadói modell mentén és még azon is túl. Ezen felül olyan oktatók jöttek hozzánk órát tartani, mint Szűts László (MAHASZ elnök), Bali Dávid (HOTS felelőse és A38 munkatársa), Zám Donát (OPEL marketinges és szponzorációs munkatársa), illetve Vető Viktória és Marinka Csaba (Sziget Fesztivál PR és sajtó felelősei).

Voltunk terepbejáráson az M2 Petőfi Rádiónál Tiszttartó Titusszal (igazgató), az A38-on Bende Zsuzsannával (zenei programszervező), az Akvárium Klubban Szántai Péterrel (program igazgató), a Kuplungban Petneházy Flórával (program szervező) és a Sziget Kultuális Menedzser Irodában Csiszár Virággal (nemzetközi booking menedzser) és Lobenwein Norberttel (projektvezető).

Az előbb felsorolt példák nem csupán azért fontosak, mert találkozhattunk ezekkel az amúgy nehezen megközelíthető és elfoglalt emberekkel, de több évtizednyi szakmai tapasztalatot is átragasztottak ránk pár órányi beszélgetés során, melyhez valószínűleg máshogy nehezen férhettünk volna hozzá.

Ha elég ambíciózus és szorgalmas típus vagy, aki tényleg a szakmában látja a helyét, akkor érdemes jelentkezni a képzésre, hiszen nagyon sokat tehet hozzád akár kezdő, akár haladó szinteken mozogsz.

A Zeneipari Hivatalban szerzett tudás nélkül nem dolgozhatnék most Magyarország legnagyobb független kiadójánál és nem alakult volna ki ilyen gyorsan a szakmai szemléletem.

Természetesen még mindig van bőven hova fejlődni és sosem lehet elég lefedett a tudásunk, azonban a képzés tökéletes kiindulópontnak bizonyult egy remélhetőleg hosszú pályafutású karrierhez.

Érdekel a Zeneipari menedzsment, ilyesmit tanulnál? Nézz bele a képzésbe október 1-én 18 órától! Jelentkezni az info@zeneiparihivatal.hu címen lehet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által akkreditált Zeneipari menedzsment kurzusunk legközelebb 2018. október 10-én indul. A képzésről bővebben IDE KATTINTVA lehet olvasni.